OH1004
Nieuw product
Traditionele onderhoudskit voor het onderhoud van uw japans zwaard
Dit product is niet meer op voorraad
Beschikbaarheidsdatum:
Japanse zwaarden zijn gemaakt van carbonstaal. Dat is niet roestvrij en vraagt dus onderhoud.
Deze traditionele onderhoudskit is een uitgebreide set om uw Japans zwaard in blakende gezondheid te houden. Hij bevat choji olie, rijstpapier en een poederbal om een minipolijsting te doen. De set komt in een mooie houten kistje.
Een Japans zwaard is traditioneel gemaakt van carbonstaal en moet dus onderhouden worden. Het is niet roestvrij. Hoewel sommige iaito gemaakt zijn van roestvrij staal, raden we toch aan om het op dezelfde manier te onderhouden. Echt roestvrij bestaat niet. Bovendien kan je zo het onderhoud van een zwaard oefenen nog voor je overschakelt op een echte katana.
Als je een zwaard koopt, dan zit er mogelijk een laag vet of was op om het tijdens het transport te beschermen. Dit kan je er afhalen met een doek. Persoonlijk gebruik ik meestal een microvezel poetsdoek. Die zijn makkelijk verkrijgbaar en goedkoop.
Als je ziet dat er nog vet of was achtergebleven is in de schede, dan zal je die resten soms nog terugzien wanneer je het zwaard in en uit de schede haalt. Dat is geen probleem. Dat mindert met de tijd en zal uiteindelijk helemaal verdwijnen.
Wat je ook doet, concentreer je op het onderhoud. De meeste kwetsuren met een zwaard ontstaan tijdens het onderhoud.
Bij het onderhoud probeer je om je zwaardlemmet niet met de vingers aan te raken. De zuren in je huid kunnen het staal aantasten en doen roesten.
Gebruik daarna het rijstpapier in de onderhoudskit. Doe er een beetje olie op en ga er mee over je lemmet van de tsuba naar de punt. Het is voldoende dat je zwaard een lichte glans heeft van de olie. Je moet dus niet veel gebruiken. Te veel olie zorgt ervoor dat stofdeeltjes op je zwaard blijven hangen, welke ook kunnen bijdragen tot roest.
Dit doe je minstens één keer per maand, maar als je in een vochtig klimaat woont, kan je best nog iets meer doen.Tik met de uchiko poederbal om de 5 cm tegen je lemmet (aan beide zijden). Wrijf het poeder daarna van je lemmet met een microvezel doek. Je doet dit opnieuw vanaf de tsuba naar de punt.
Geen klantenbeoordelingen op het moment.